|
|
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet.
Sprog: dansk Pause: 20 minutter Forelæsere: molekylærbiolog Ditlev Brodersen og læge Hans Jørn Kolmos.
I starten af 1900-tallet kunne det være dødeligt hvis du fik den mindste skramme og såret blev inficeret med bakterier. Dengang havde vi nemlig ingen effektive midler til at behandle infektioner. Men i 1928 gjorde bakteriologen Alexander Fleming den skelsættende opdagelse af penicillin. Dette blev startskuddet for jagten på naturens egne stoffer, der kan slå bakterier ihjel – lægemidler der i dag kendes som antibiotika.
Indførelsen af antibiotika er et af de største fremskridt i moderne lægevidenskab. Det har betydet, at vi i dag kan behandle de fleste almindelige infektioner, som lunge- og blærebetændelse, og på hospitalerne kan vi udføre store kirurgiske indgreb, organtransplantationer og kræftbehandlinger, hvor adgangen til antibiotika er en nødvendighed.
I dette foredrag vil molekylærbiolog Ditlev E. Brodersen og læge og mikrobiolog Hans Jørn Kolmos fortælle om bakterier og antibiotika. Hør om hvordan de små encellede organismer, bakterierne, ser ud indeni og udenpå, da det netop er deres opbygning, der er grunden til at antibiotika kan slå bakterierne ihjel uden at gøre større skade på os selv. Hør også om de forskellige typer af antibiotika og hvordan de virker.
Bakterierne lærer hurtigt at udvikle resistens, hvis antibiotikaforbruget bliver for stort, og de kan endda overføre denne resistens imellem sig. Verden over er de resistente bakterier på fremmarch, og samtidig er udviklingen af nye antibiotika gået i stå – dette kan få store konsekvenser for fremtidens sundhedsvæsen. En dyster prognose siger, at der i 2050 vil dø lige så mange mennesker af resistente bakterier som af kræft, hvis ikke vi for alvor gør noget ved problemet.
Vi ved i princippet godt, hvad der skal gøres: Vi skal begrænse og målrette antibiotikaforbruget i sundhedsvæsenet og i den industrielle husdyrproduktion, vi skal forbedre hygiejnen, og vi skal vi udvikle nye antibiotika og metoder til at behandle infektioner. Hør om den nyeste forskning inden for bakteriernes eget immunforsvar, og hvordan det i fremtiden vil kunne bruges imod dem som et nyt våben i kampen mod de dødelige infektioner. __ Læs mere på ofn.au.dk/abstract/164. Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet med støtte fra Carlsbergfondet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer. Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt under foredraget af publikum via SMS.
Foredraget bliver ikke tilgængeligt på nettet efterfølgende.
|
|