• Forsiden

• Alle film

• BiograferPowered by Integra - 1StepAhead A/S


Kundskabens Træ - CIN

Vis alle film »

'Kundskabens træ' er en uafvendelig del af den danske kulturarv, og i Kulturministeriets kanon kan man blandt andet læse: "Den skrøbelige pubertet har været beskrevet ofte i dansk film, men aldrig så præcist som i Nils Malmros' 'Kundskabens Træ', der med rette står som instruktørens hovedværk".

Vi befinder os på Århus Katedralskole i 1958. Elin, der går i 2. mellem, er på mange måder mere moden og voksen end de andre piger i klassen. Drengene kappes derfor om hendes opmærksomhed, men da hun afviser den dominerende klassekammerat Helge, vender han hele klassen mod hende.

Hun bliver kynisk og ondskabsfuldt mobbet ud i ensom- og usikkerhed. Elins forældre har ingen forståelse for hendes problemer, og hendes før så gode karakterer rasler ned. 'Kundskabens træ' blev optaget over to år, og man følger således, hvordan børnene udvikler sig både fysisk og psykisk i perioden.

Filmen blev rost til skyerne af en enig anmelderskare for dens indfølte og nuancerede sansning af livet i mellemskolen ved premieren i 1981, og den opleves stadig frisk, vedkommende og aktuel. Der foregår nemlig noget over skolebordene – og ikke så lidt under – når Nils Malmros erindrer og gradvis blotlægger pubertetens smerte, skyldfølelse og begyndende seksuelle opvågnen.Hvornår vises filmen?